Основна обука за медијаторе у Крагујевцу

Основна обука за посреднике (медијаторе) биће одржана у Крагујевцу од 12. до 16. марта у хотелу „Индустријал“.

Програм обуке реализује се на основу Правилника о програму основне обуке за посредника који је донело Министарство правде.

Разлог за реализовање медијације је преоптерећеност судова, који у Србији годишње имају од 50 до 100 хиљада нових предмета.

Неупоредиво јефтинија, нема судских такси и адвокатских трошкова, медијација ће са усклађивањем нашег правног система са Европским у будућности бити обавезна, односно ниједан судски поступак неће моћи да се отвори уколико раније није покушана медијација.

У српско законодавство су 2019. ступиле на снагу измене и допуне „Закона о судским таксама“ по којима ће странке у споровима пред судовима бити ослобођене плаћања судских такси, ако до закључења првог рочишта за главну расправу спор који имају реше посредовањем (медијацијом).

Ово је само једна у низу измена које ће бити спроведене у току приступних преговора за пријем у чланство у ЕУ, као мера које су неопходне да би се растеретило преоптерећено домаће правосуђе.

Добровољни покушај мирног решавања спорне ситуације обавља се уз посредовање. Новина у српском законодавству има бројне предности.

Медијатор може да буде било који држављанин Србије са високим образовањем, укључујући дипломце са 180 бодова такозване бечелоре. После обуке, самостално могу да воде процес медијације.

Више детаља о томе како постати медијатор, како је осмишљен програм основне обуке за посредника и како се пријавити за оспособљавање налази се на интернет страни: medijator.rs.

У понедељак 11. марта гост Мозаика биће др Владимир Лепосавић, који ће информисати гледаоце опширније о обуци у Крагујевцу. Гледаоцима ће бити подељене две бесплатне обуке.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.