Оштрије казне за већу безбедност у саобраћају

У саобраћајним несрећама на подручју Шумадије у прва три месеца ове године, у поређењу са истим периодом 2017. забележен је тренд смањења броја саобраћајних незгода, као и броја повређених и погинулих.

Већој безбедности у саобраћају требало би да допринесу нове, оштрије и знатно веће казне, које се однедавно примењују, а којима ће посебно бити погођени возачи који управљају возилом под дејством алкохола и драстично крше ограничење брзине.

На путевима у Србији годишње се догоди 35.000 саобраћајних незгода у којима око 600 људи изгуби живот, а више од 20.000 особа буде повређено.

Боља безбедност у саобраћају један је од основних разлога усвајања измена законских решења у овој области.

С обзиром на то да је вожња под дејством алкохола узрок сваке седме саобраћајне незгоде, управо у том делу су и казне веће.

Санкције су предвиђене и за возаче који одбију да ураде алко-тест.

Предвиђене су и строже казне за насилничку вожњу, па тако за претицање колоне преко пуне линије, два или више пролазака кроз црвено светло за мање од 10 минута и вожњу са више од два промила алкохола у крви предвиђен обавезан затвор од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу, као и 14 до 16 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом.

Изменама Закона су пооштрени услови за добијање возачких дозвола, а млади возачи ће моћи да управљају возилом снаге мотора до 80 киловата, све док по процени стручњака не стекну зрелост и искуство за самостално управљање осталим категоријама возила.

За младе возаче предвиђена је нулта толеранција на алкохол, телефонирање, као и забрана вожње између 23 и шест сати, а моћи ће да превозе највише три особе, укључујући и особу под чијим надзором возе.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *