Отварање Центра за деменцију најкасније почетком априла

Канцеларија за јавна улагања издвојила је 26 милиона динара за адаптацију објекта за потребе Центра за деменцију у Равном Гају.

Завод за збрињавање одраслих у Малим Пчелицама из сопствених прихода издвојио је 11 милиона динара за партерно уређење.

Према речима директора Завода, Владице Станојевића, у овој специјализованој установи требало би да буде отворено 30 нових радних места.

У Србији је евидентирано више од седам хиљада оболелих од деменције и Алцхајмера, али је тај број много већи, сматрају стручњаци.

Многе породице брину о својим члановима, који су оболели од ове тешке болести, а инситуционално збрињавање је неопходно у многим случајевима.

Нови Центар за деменцију располаже са 40 кревета и биће јединствен у Србији.

У згради која је адаптирана средствима Канцеларије за јавна улагања све је прилагођено будућим корисницима.

Простор у приземљу и једној етажи опремљен је специјализованим лежајевима, у згради је теретни лифт, а о пацијентима би требало да брине 30 неговатеља, медицинских техничара и лекара.

Завод за збрињавање одраслих у Малим Пчелицама тренутно има 36-оро радника мање, па из својих ресурса не може да определи раднике за нови центар.

Преговори са Министарством здравља су у току, а тражи се заједничко решење за отварање нових радних места у Центру за деменцију.

Потребе превазилазе постојеће капацијете Центра. Листу приоритета за смештај дементних људи и оболелих од Алцхајмерове болести одређује Центар за социјални рад.

Предност приликом пријема имаће оболели чија је адреса становања на подручју Шумадијског управног округа.

Завод за збрињавање одраслих у Малим Пчелицама планира проширење капацитета за још 40 места, а за изградњу нове зграде потребно је издвојити 50 милона динара.

Према речима директора Завода за смештај одраских у Малим Пчелицама нови Центар за деменцију требало би да буде отворен најкасније до почетка априла.

Када је реч о изградњи нове зграде, пројектна документација за доградњу је завршена, а нови простор за још четрдесет корисника био би изграђен из средстава Завода Мале Пчелице.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Отварање Центра за деменцију најкасније почетком априла”

  1. Opet Vladica otvara centar… Koji je ovo put? Izguglajte. Ko mu je uopšte dao dozvolu za to jer ova zgrada je vlasništvo opštine i gradjana Knića i ona ju je sređivala parama kancelarije za ulaganja. Prećutkuje da bi ispalo da je on to uradio. I ponovo liste za zapošljavanje. Pročitan je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *