Отварање изложбе “Средњовековни рукописи и штампане књиге“

У Историјском архиву Шумадије, у понедељак, 26. фебруара орагнизовано је Отварање изложбе “Средњовековни рукописи и штампане књиге (фототипска издања)” аутора Верослава Радовића од 13 сати.

„Средњовековни рукописи и штампане књиге (фототипска издања)“ је изложба коју чини тридесетак фототиспких издања српских рукописних књига, која су од настанка до данас сачувала своју капиталну вредност, а међу њима су Мирослављево јеванђеље, Номоканон, Радослављево јеванђеље, Српски псалтир, Синајски псалтир, Карејски типик и многи други. Сачуване су захваљујући колекционару Верославу Радовићу, који скоро пола века прикупља вредна и ретка репринт издања, врхунске штампе, у размери 1:1, апсолутно верна оригиналу.   

У својој збирци Радовић има више од тридесет капиталних књига (његова библиотека има више од три хиљаде књига и стално се допуњава), међу којима и рукописно Четворојеванђеље Николе Стањевића, властелина, цара Душана (чији се оригинал чува у Хиландару), које не поседује ни једна библиотека у Србији, Мирослављево јеванђеље издато само у 300 примерака у Јужној Африци, као и ново издање ове књиге из Беча.

Прва књига његове колекције била је Законоправило или Номоканон Светог Саве и то чувени Иловички препис из 1226. године, које и постоји само у фототипским издањима јер је оригинал изгубљен, а временом је набавио Вуканово и Радослављево јеванђеље (које је 1963. године издао хрватски академик Јосиф Врана и то је једино издање) чији је оригинал у Русији.

Поседује и колекционарски примерак Мирослављевог јеванђеља које је само у 10 примерака штампао наш човек из Франкфурта, такође страствени колекционар старих књига, који је први примерак поклонио владики Григорију када је пре две године устоличен у Диселдорфу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *