Отварање легата Николе Јанковића 11. децембра

Легат Николе Коке Јанковића, вајара који је сву своју заоставштину поклонио Крагујевчанима и Крагујевцу, биће отоврен 11. децембра, у здању саграђеном прошле године недалеко од Ректората Универзитета у Крагујевцу.

Најављено је да ће отварању присуствовати бројне званице из Српске академије наука и уметности и Министарства просвете.

Племенита идеја академика Николе Јанковић да своју обимну заоставштвину заједно са домом у којем је живео завешта граду, одлуком локалне самоуправе преиначена је у предлог да се за ове намене сагради легат површине 400 квадратних метара, у којем ће поред изложбеног дела бити смештен и Нучни центар САНУ.

Академик Јанковић рођен је 13. децембра 1926. у Крагујевцу, а своје место у Алеји заслужних грађана у Београду заузео 25. априла 2017.

Доживео је да види обрисе легата који ће да носи његово име и није се противио идејном решењу.

Алексу Шантића Јанковић је у Мостару постављао два пута, Никола Тесла је захваљујући њему споменик добио прво у Крушевцу, потом Ужицу и на крају у Крагујевцу, а праву лавину изазвала је његова длука да га поклони дијаспори у Њујорку.

Крагујевчани су имали намеру да Легат Николе Коке Јанковића отворе на дан његовог рођења 13. децембра, али су сви термини САНУ већ раније били заузети тако да ће тродневна церемонија, која ће почети у среду, 11. децембра, у подне под називом „Вечери у легату“ потрајати до тог датума.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *