Отворена изложба портрета „Омаж Николи Коки Јанковићу”

Народни музеј Шумадије организовао је изложбу Портрети – омаж Николи Јанковићу, чији је аутор доктор уметности Здравко Јоксимовић, некадашњи студент Коке Јанковића.

Аутор поставке у Галерији Николе Коке Јанковића је музејски саветник–историчар уметности Катарина Бабић. Изложба има и инклузивни део, који је реализован уз подршку града Крагујевца.

Вајар, доктор уметности Здравко Јоксимовић излгао је на више од 40 самосталних изложби у земљи и иностранству.

Његова дела налазе се у најважнијим јавним и приватним колекцијама у српским музејима и галеријама, као и иностранству.

Урадио је први јавни споменик Зорану Ђинђићу у Прокупљу и добитник је награде за споменик Ђурађу Бранковићу у Смедереву који ће бити и постављен у овом граду.

Крагујевачкој ликовној публици представља се вајарским делима изведеним у теракоти, бронзи и гипсу, насталим од 1987.године до данас. Уметник каже да је утицај Николе Коке Јанковића на његов рад немерљив и целоживотни.

Здравко Јоксимовић предаје на Факултету ликовних уметности у Београду. Добитник је бројних награда – Галерије УЛУС-а, Октобарске награде града Београда, Политике. Аутор је споменика Карлу Малдену постављеном на згради Југословенске кинотеке.

Галерија Николе Коке Јанковића унапређује успостављене моделе културне инклузије што кореспондира са савременим музеолошким праксама широм света.

Изложба вајара Здравка Јоксимовића у Галерији Николе Јанковића отворена је до 24. фебруара наредне године.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *