Оживљавање задругарства у Шумадији

Сточарска задруга „Крагујевачко стадо – 2017“ из Церовца добила је бесповратна средства у износу од 50 хиљада евра за набавку квалитетних приплодних грла оваца.

Са данашњег састанка у крагујевачкој Регионалној привредној комори упућен је позив за пословну сарадњу потенцијалним новим одгајивачима и онима који желе да се удруже ради обостране користи.

Државни пројекат „500 задруга у 500 села“ који, између осталог, предвиђа доделу бесповратних подстицајних средстава новооснованим и постојећим задругама, даје резултате.

Током претходне године у оживљавање задругарства уложено је 196 милиона динара, а захваљујући овим средствима данас раде 22 задруге у Србији.

Међу њима је и Сточарска задруга „Крагујевачко стадо – 2017“ из Церовца, која је добила 50 хиљада евра за набавку квалитетних приплодних грла оваца.

Ове године отворен је нов конкурс за доделу бесповратних средстава задругама, а према одлуци Владе, на располагању је четири пута више новца у односу на 2017, тачније око 825 милиона динара.

Програм има за циљ побољшање расног састава и повећање сточног фонда, што ће довести до прераде и извоза на инострано тржиште.

Заинтересовани пољопривредници и задругари могу да конкуришу за бесповратна средства, а реализација програма требало би да почне на јесен.

За унапређе рада постојећих задруга добија се до 15 милиона динара, а за оснивање нових до 7,5 милиона. Планирано је да ове године задругарство заживи у 60 до 70 села.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *