Пакет мера за помоћ привреди вредан 5,1 милијарду евра

Министар финансија у Влади Србије представио је примену пакета економских мера и три уредбе које је су усвојене како ће привредници користити државну помоћ пакета мера у вредности од 608, 1 милијарде динара, односно 5,1 милијарду евра.

Њихова примена почиње од понедељка 13. априла. Предузетници могу да користе помоћ уз услов да нису отпустили број запослених за више од 10 одсто.

Усвојена је Уредбао фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести Ковид-19.

Влада је усвојила и Уредбу о утврђивању програма финансијске подршке за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима, као и Уредба о поступку издавања дужничких хартија од вредности за време ванредног стања.

Примена почиње 13. априла пријавама заинтересованих субјеката који од тога дана могу да се пријаве за коришћење мера кроз пореску пријаву коју попуњвају.

Такође, пензионерима је исплаћена једнократна помоћ у износу од 4. хиљаде динара, а сваком пунолетном грађанину по проглашењу краја ванредног стања биће уплаћено 100 евра у динарској противвредности на рачуне.

Привредни субјекти, укључујући огранке и представништва страних правних лица одлажу плаћање пореза и доприноса на зараде и накнаде до 4. јануара следеће године.

При попуњавању пореске пријаве привредници треба да у означеном  квадрату као датум почетка плаћања пореза упишу 4. јануар 2021. године.

Попуњавањем ове ставке, привредници се аутоматски пријављују и за новчану помоћ од 30 хиљада динара. Плаћање ове пореске обавезе ће почети од јануара следеће године и то највише на 24 месечне рате без плаћања камате.

Одлаже се и плаћање аконтације пореза на добит правних лица за март, април, мај ове године  до предаје коначне пореске пријаве за порез на добит правних лица за 2020.годину.

Детаљи који се тичу подношења обрасца и пријаве за мере, могу се наћи у уредби која ће бити објављена на сајту Владе Србије, Министарства финансија и у Службеном гласнику.

Привредници губе право на коришћење фискалних погодности и директних давања уколико у периоду од увођења ванредног стања па до истека рока од 3 месеца од последње исплате директних давања смање број запослених за више од 10 одсто.

Надлежни су поручили да ће сваког последњег дана у месецу, почев од овог месеца држава проверавати да ли се привредници придржавају свих тачака и провере ће трајати до 31. октобра ове године.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *