Пчелари у борби за српски аграр

Делегација Владе Републике Србије предвођена премијерком Аном Брнабић присуствовала је данас у Рачи постављању камена темељца за изградњу погона за прикупљање и пласман меда Савеза пчеларских организација Србије „Наш мед“.

Нови погон у Рачи требало би да буде завршен за 150 дана и на том месту сакупљаће се мед из целе Србије.

У нови погон биће уложено близу милион евра, најавила је Брнабић и додала да пчелари могу да буду пример за све пољопривреднике у борби за домаћи аграр.

Нови погон у Рачи за прикупљање меда је заједничко предузеће чији је власник 80 одсто локална самоуправа а 20 одсто Савез пчеларских организација Србије „Наш мед“.

Србија заузима прво место у свету по броју кошница по глави становника а мед из наше земље сврстан је по квалитету на друго место у свету после Новог Зеланда.

Пчеларство представља веома значајну пољопривредну грану у Србији, нагласила је премијерка Ана Брнабић, која је навела да пчелари представљају прави пример добро организованих произвођача који су покренули отварање погона за откуп меда а да им је у том послу помогла држава.

Камен темељац за изградњу новог погона за откуп меда и пчелињих производа отворен је у Рачи која је као локална самоуправа дала најповољнију понуду од 32 општине у Србији за ову намену.

Пчелари наводе да држава веома добро разуме њихове потребе у организовању производње меда јер даје одличне субвенције као и подстицајна средства за младе пчеларе који почињу да се баве пчеларством.

Отварање погона у Рачи има велики значај за све произвођаче који остварују профит у пчеларској производњи.

Капацитет погона за пријем и паковање меда је најмање 3 хиљаде тона годишње.

Погон ће мед пласирати у бурадима и малим паковањима како у Србији тако и у иностранству.

Потрошачи ове животне намирнице имаће прилику да у трговинама купују прави мед са гаранцијом квалитета потрврђеним у најбољим лабораторијама.

Површина будућег погона износи око 1500 метра квадратних а за погон је издвојено 127 хиљада евра.

Средства су обезбеђена из донација пчелара за градњу овог објекта, НАЛЕД-а, Општине Рача и Владе Републике Србије.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.