“Плакатирање геноцида” у Конаку кнеза Михаила

У Народном музеју, у Конаку кнеза Михаила, отворена је изложба плаката из фондова Музеја Војводине и збирки других музејских и архивских установа.

Аутор изложбе “Плакатирање геноцида” је др Драго Његован, који је успепо да сакупи стотинак плаката, летака, објава и дугог пропагандног матерјала који је настао у периоду од 1941. до 1945. године под влашћу НДХ у Срему.

Изложбу прати истоимена књига. Ратна пропаганда у Другом светском рату била је веома моћна.

Посредством историјских плаката на јединствен и веродостојан начин, илустрован је режим усташких и нацистичких власти током Другог светског рата са подручја Војводине.

Садржаји плаката су поруке поробљеном становништву Срема у којима Нацистичка власт кроз претњу, обавештење, публикујући спискове својих жртава, документује велике размере својих злочина у Срему.

Изложба отворена у Народном музеју пружа осврт на историјски период, када је плакатирање геноцида имало несагледиве последице на животе људи.

После уводне студије о плакатима као форми изражавања и историјском извору, аутор је у пет поглавља приредио 250 летака и плаката којима су најављивани злочини власти

Независне Државе Хрватске над припадницима српског народа.

Књига је прва те врсте објављена од завршетка Другог светског рата.

Изложбу и промоцију књиге “Плакатирање геноцида” организовали су Музеј Војводине, Мало историјско друштво Новог Сада, Друштво новинара Војводине у сарадњи са

Покрајинским секретаријатом за културу и јавно информисање, Градском управом за културу Новог Сада и Сремском Митровицом.

Изложба ће у Народном музеју у Крагујевцу бити отворена до 30. новембра.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *