Планинско село Дуленe плени лепотом

Живописно село Дулене данас има нешто више од 100 становника. Подаци говоре да је у прошлости у том месту смештеном на путу од Крагујевца ка Левачком крају, било настањено више од хиљаду житеља.

Синоним Дулена је богатство природе коју чине преко педесет извора питке воде.

Кроз село протиче река Дуленка која прави најлепшу клисуру у Шумадији. Највиша сеоска кота је дуленски Црни врх са надморском висином од 897 метара.

У емисији Шумадијски праг која је на нашем програму у недељу у 12 часова говоримо о животу људи у овом планинском селу.

Осим раскошне природе, лепих панорама реке и извора најупечатљивија слика Дулена су куће у центру села које представљају прави бисер старе српске сеоске архитектуре.

Карактеристичне мале куће су старе више од једног века. Са кровом на четири воде, доксатима и верандама, белом кречном фасадом подсећа на некадашњи живот људи у Шумадији.

Село окружују раскошне листопадне шуме а дрвно богатство је највећи ресурс овог краја.

По дрва се још увек иде коњима који носе самар јер је другачије немогуће доћи до врха шуме.

Сеоска стругара основана давних шездесетих година до данас није прекидала са радом. Дрвених облица које долазе на обраду је много мање него ранијих година али посла још увек има.

Манифестација коју организује Градска туристичка организација “Дани отворених дворишта” позната је по лепо уређеном дворишту Драгице Гајић која је освајала награде у категорији најлепшег етно дворишта Шумадије и централне Србије.

Иако је становника све мање у Дуленима ово село не заобилазе љубитељи природе, излетници, извиђачи, планинари, бициклисти.

У плану активиста сеоске Месне заједнице је да оживе село па су обновили стару школску зграду и двориште.

У Дуленима се налази музеј из Другог светског рата. Заљубљеници у старине могу да посете и етно музеј који се налази у у центру села у домаћинству Гајић.

Удаљеност од града Крагујевца нешто више од 20 километара отвара могућност да убудуће ово село постане и туристичка дестинација.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *