ПМФ обележио 47 година успешног рада

Природно математички факултет у Крагујевцу обележио је 47 година успешног рада.

На основним, мастер и докторским студијама образује се више од 1600 студената у области природних наука, информатике, физике, хемије, математике, биологије и екологије.

На Природно математичком факултету Универзитета у Крагујевцу на основним академским студијама налази се 1298 судената, мастер студијама 162, а на докторским студијама 129 студената.

Обраћајући се присутнима ректор Универзитет у Крагујевцу др Ненад Филиповић је истакао да ће крагујевачки Универзитет ускоро формирати институт који би објединио истраживаче са више факултета, а један од планова је и изградња научно технолошког парка.

Професори и студенти са Природно математичког факултета остварили су бројне резултате у престижним програмима, а један од најзначајнијих успеха овог факултета је и рангирање на Шангајској листи најбољих математичара света.

Том приликом потписан је и уговор о Међународној сарадњи између Руског Државног медицинског Универзитета у Астрахану, и Природно математичког факултета, Универзитета у Крагујевцу.

Резултати заједничког истраживања Медицинског факултета у Крагујевцу и Астрахану објављени су у домаћем часопису Српски архив за медицину.

Тада је прослављено 50 година од открића првог туморског маркера, који је управо откривен у Астрахану.

На свечаности поводом дана факултета, уручене су дипломе студентима, који су завршили основне академске, мастер академске и струковне студије на ПМФ-у у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *