Почела обнова Прве крагујевачке гимназије

У Првој крагујевачкој гимназији почели су радови на санацији школе и последицама пожара који је избио 4. јануара ове године.

Вредност грађевинских радова који се изводе током два месеца је 18 милиона динара. Извођач је грађевинско предузеће Слога из Крагујевца.

Новац су обезбедили Министарство науке, просвете и технолошког развоја, Град Крагујевац, многобројни донатори, међу којима бивши ученици школе, Епархија Шумадије, грађани Крагујевца.

Реконструкција и адаптација Прве крагујевачке гимназије, почела је и трајаће наредна два месеца.

Вредност грађевинских радова је 18 милиона динара, средства су обезбедили министарство просвете, науке и технолошког развоја, Град, а део новца је и из донација које је прикупила школа.

Све што је могуће, рестаурираће се, а то се првенствено односи на столарију. Пронађени су стручњаци који ће израдити потпуно идентичну столарију где је то неопходно.

У пожару потпуно су уништени наставничка канцеларија, канцеларија директора школе и канцеларије секретаријата као и једна учионица.

Остало је још да се заврши тендер који се односи на набавку намештаја и техничких уређаја.

Иначе Прва крагујевачка гимназија је под заштитом државе као споменик културе.

Велика школа у престоници Србије почела је са радом у новембру 1833.године, са 34 ученика и једним професором.

Две године касније 1835. године, школа је званично названа Гимназијом.

Од 1887. године смештена је у зграду у којој се и сада налази. Пројекат је урађен у Бечу, а изградња је трајала од 1884. до 1888. Столарија је и данас из тог периода, а изграђена је у једној бечкој радионици.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *