Почиње реализација програма “Моја прва плата”

Реализација програма Владе Србије “Моја прва плата” почеће од понедељка, 17. августа, а у Привредној комори Србије кажу да се припреме за његово спровођење приводе крају, те да се очекује велико интересовање и послодаваца и младих.

Влада Србије је издвојила више од две милијарде динара за програм који ће обухватити стручно оспособљавање 10.000 младих до 30 година у компанијама на конкретним радним местима, а који спроводи Национална служба за запошљавање, уз подршку Министарства финансија, Канцеларије за ИТ и еУправу и Привредна комора Србије.

У Привредној комори Србије наводе да је основна идеја програма да се подстакне запошљавање младих, повећа могућност њихове запошљивости, као и да се реши проблем недостатак кадрова у привреди.

У оквиру програма деветомесечног оспобљавања у компанијама држава је младима обезбедила месечну накнаду у износу од 20.000 динара за оне који конкуришу са стеченим средњим образовањем, односно 24.000 динара месечно за младе са високим образовањем, а покриће и одређене трошкове за случај повреде на раду или професионалне болести.

Постоји могућност да и послодавци дају одређене накнаде младима, када препознају да су међу кадровима које су одабрали за стручно оспособљавање они који ће одговорити њиховим потребама.

Позив за пријаву послодаваца у оквиру програма објавиће Национална служба за запошљавање, а пријављивање ће бити преко сајта “Моја прва плата” до 25. септембра, где ће уносити опис радних позиција, послова, радних задатака и остале услове које очекују да кандидат који је заинтересован да код њих обавља стручно оспособљавање испуни.

Млади без радног искуства, односно кандидати који желе да се оспособљавају у компанијама, могу да се пријаве од 1. до 15. октобра преко апликације коју креира Канцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи са Привредном комором Србије, Националном службом за запошљавање, уз подршку Министарства финансија и Владе, док ће се од 1. новембра обављати повезивање кандидата и послодаваца који су огласилили радне позиције.

Иначе, стопа незапослености младих у Србији је 25,5 одсто, а закључно са априлом, на евиденцији НСЗ било је око 60.000 регистрованих незапослених младих до 30 година са завршеном средњом и високом школом.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *