Подељена мишљења око предлога забране рада недељом

Социјално-економски савет Крагујевца покренуо је иницијативу да се забрани рад недељом у трговинској делатности што је изазвало велику полемику у јавности.

Док једни сматрају да би ова мера побољшала квалитет живота трговаца, међу којима је највише жена, други сматрају да то не би ишло на руку грађанима који најчешће купују током викенда.

Представници градске управе и Регионалне привредне коморе сматрају да би овом мером Крагујевац изгубио значајне приходе.

Социјално-економски савет Крагујевца покренуо је недавно иницијативу да се забрани рад трговаца недељом. То исто затражили су синдикати прошле године захтевајући подршку државе.

Међу првима, иницијативу је подржао Повереник за заштиту равноправности сматрајући да би то побољшало квалитет живота радника у трговини међу којима је највише жена.

Укидање рада трговаца недељом не иде на руку послодавцима, али, многи сматрају, ни грађанима који обично дане викенда користе за куповину. Зато смо питали Крагујевчане шта мисле о овој иницијативи.

Представници градске управе и Регионалне привредне коморе, који су разговарали са привредницима, не гледају позитивно на ову иницијативу. Они кажу да би укидање рада трговина, поготово великих, недељом утицало на смањење туристичког и привредног потенцијала града.

Противници ове иницијативе сматрају да би трговци били повлашћени у односу на друге делатности које морају да раде недељом.

Такође, они кажу да се квалитет живота радника у трговинској делатности може побољшати коришћењем слободних дана током седмице и дужим годишњим одмором.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *