Поднето 19 приговора на рад здравствених установа

Саветнику за заштиту права пацијената од 1. јануара до 1. септембра обратило се 310 суграђана.

Поднето је 19 приговора, од којих је већина била основана, а односили су се на доступност здравствене заштите, повреду права на информације, поштовање пацијентовог времена и квалитет пружених услуга.

Током овог периода спроведено је 20 успешних медијација, а тежиште рада саветника за заштиту права пацијената, уместо на поступање по приговорима, преусмерено је на пружање савета и информација.

Како поступити у ситацији када изабрани лекар не ради, а ниједан од присутних не жели да прегледа пацијента? Због чега су листе чекања дуге? Како рефундирати трошкове прегледа који у року од 30 дана не може да се обави у државној здравственој установи?

Ово су само нека од питања на која је од почетка године одговарао саветник за заштиту права пацијената. Корисници здравствених услуга обраћали су се саветнику и због повреде појединих права.

Саветнику за заштиту права пацијената у првих осам месеци ове године обратило се 310 суграђана.

Поднето је 19 приговора, што је 70% мање поређењу са истим периодом 2019. То је, кажу надлежни, занемарљив број, имајући у виду чињеницу колико је здравствених услуга пружено.

У канцеларији саветника за заштиту права пацијената подсећају да због епидемије корона вируса, од краја марта до средине маја Градска управа није радила са странкама, већ је у функцији била електронска писарница и додају да у том периоду није поднет ниједан приговор.

Пацијенти су се, такође, жалили и на повреду права на информације, јер су здравствени радници или пружали погрешне информације или их уопште нису давали.

Разлог томе, кажу надлежни, није злонамерност, већ чињеница да здравствени радници, иако је прошло седам година од усвајања Закона о правима пацијената, нису упознати са свим детаљима.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *