Подршка државе за реконструкцију дворане Шумадија

Отворена далеке 1968. године са хиљаду 41 седиштем, као конгресна дворана Шумадија, до новог миленијума била је неизоставна тачка у друштвеном, културном животу Крагујевчана.

На овом месту, одржан је низ концерата, фестивала, културно уметничких програма, али дворана Шумадија највише се памти по биоскопу.

Последњих десет година место је неупотребљиво, а бројни проблеми, недостатак новца и пројектне документације оптерећивали су све раније покушаје да се реконструише и приведе намени једна од највећих дворана у Србији.

Раскошна светла рефлектора која су угашена после делимичне реконструкције пре 14 година могла би да осветле сцену до краја године.

Град Крагујевац је искористио позив да кроз пројекат „Градови у фокусу“ коначно уради идејни пројекат и техничку документацију која га прати, а Министарство културе и информисања ставиће тачку на вишедеценијске напоре да се проблем реши.

Предложени идејни пројекат урађен је тако да дворана Шумадија добије примену за мултимедијалне садржаје.

Размишљало се о свим нивоима, тако да је бруто површина од 4 хиљаде квадрата и капацитетом од 722 места са ложама, као и простором за некадашњу галерију осмишљена да се истовремено могу одвијати несметано различити програми.

С обзиром на то, да су последњих година све учесталије гостујуће представе и концерти жанровски различитих извођача, привремени подстанарски смештај на бинама у разним установама показао се сувише тесним.

Грађани све чешће остају без улазница за фестивале, концерте, наступе српских драмских и музичких великана.

Уз сво гостопримство осталих установа, и публика и извођачи слажу се у једном: није исто као некад на сцени у Шумадији. На потезу је држава.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *