„Подстицај запошљивости особа са инвалидитетом“

Удружење глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац и Градска управа за здравствену и социјалну заштиту, у Скупштини града одржали су округли сто на тему „Подстицај запошљивости особа са инвалидитетом“.

Међународни дан особа са инвалидитетом обележен је и пројекцијом филма на знаковном језику „Моја Србија“.

Под овогодишњим слоганом Уједињених нација „Приступачна будућност“, Међународни дан особа са инвалидитетом свечано је обележен у Крагујевцу.
Положај особа са инвалидитетом је умногоме бољи, али још доста тога треба урадити како би инклузија била потпуна, истакла је Сузана Маслаћ Матовић, секретар Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац.

Више се радило на отклањању архитектонских баријера, међутим још увек није решено питање помагала и превоза особа са инвалидитетом.

За десет месеци ове године, према евиденцији Националне службе за запошљавање, посао је нашло 5.800 особа са инвалидитетом, а за ову намену Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, определило је финансијска средства из буџета у износу од 550 милиона динара.

У Министарству наглашавају да све државне институције и приватне компаније треба више да запошљавају ову категорију људи.

Закључак овог округлог стола је да је особама са инвалидитетом потребно омогућити запошљавање, боље услове за живот и пуно и равноправно учешће у различитим областима друштвеног живота без дискриминације.

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом у Скупштини града премијерно је приказан филм на знаковном језику под називом „Моја Србија“.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *