Појачана контрола саобраћаја

Од данас до 18. августа припадници Управе саобраћајне полиције спроводе појачану контролу на српским путним деоницама.

Ангажовани су сви расположиви уређаји за мерење брзине, видео надзор,“пресретачи“ док се на ауто путевима мери и просечна брзина кретања возила.

Од почетка године на српским путевима страдало је 300 људи, од почетка лета 130, а само у јулу 63 особе, изјавио је данас директор полиције МУП-а Србије Владимир Ребић, наводећи да је алкохол један од највећих узрочника саобраћајних несрећа.

„Статистика каже да у летњим месецима десет година уназад просечно гине између 170 и 260 људи”, рекао је Ребић. Црни биланс бележи да се у августу дешава 40 одсто више несрећа у односу на остале месеце у години.

Тропске температуре, гужве и конзумација алкохола који је најчешћи окидач за губитак контроле над возилом утицали су да последњих недеља страда велики број младих у саобраћајним несрећама.

Последњих месец дана потресне вести о несрећама на путевима Србије у којима су животе губиле целе породице, појединци или учестале у којима страдају млади одјекнуле су целом земљом.

Умор, прекорачење брзине, алкохол или нестрпљење због гужве и сезоне одмора најчешћи су узроци трагедија на путевима.

Припадници саобраћајне полиције у контроли коју спроводе током целе седмице ће ангажовати све расположиве уређаје за мерење брзине –ручне радаре, радаре у системима видео-надзора и уређаје за мерење брзине у такозваним „пресретачима“,  док ће на ауто-путевима бити мерена и просечна брзина кретања возила.

Брзина кретања возила биће контролисана и у ноћним условима, наводи МУП.

Полицијски службеници ће приликом заустављања сваког возила које прекорачи дозвољену брзину кретања контролисати и коришћење сигурносних појасева, а сваки контролисани возач биће алкотестиран.

Свакодневно се шаљу апели.

У августу саобраћај је најпрометнији због сезоне годишњих одмора не само за наше већ и стране држављане.

Пре седам дана на ауто путу Београд Ниш владала је несвакидашња гужва да је вожња била изузетно напорна.

Интезитет саобраћаја и на тропских 39 се не смањује.

Министарство унутрашњих послова напомиње да се у првих седам месеци ове године неприлагођена брзина јављала као утицајни фактор у половини саобраћајних незгода са погинулим лицима.

Закон о безбедности саобраћаја на путевима донет пре 10 година преполовио је број страдалих, али је казнене поене, обуку и прегледе запоставио слажу се аналтичари ове области.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *