Пољопривредна саветодавна стручна служба на услузи и у ванредном стању

Сезона пољопривредних радова тек долази.

У ово доба године поједини послови су обимни и захтевни.

У току је  припрема земље за пролећну сетву, припремају се пластеници за производњу повртарских култура а воћари имају пуне руке посла око орезивања воћних засада.

Пољопривредна саветодавна стручна служба по препоруци Владе Републике Србије и Министарства пољопривреде, смањила је контакте са  пољопривредницима због ширења инфекције корона вируса.

Ипак, процес рада стручних саветника није потпуно обустављен, па ће у наредном периоду телефон ове службе бити отворен за сва питања пољопривредника.

Према речима стручњака стање житарица је  добро, док је снег који је недавно пао угрозио осетљиве воћне засаде посебно кајсије и брескве.

Аграрни радови су у току, кажу стручњаци и наводе да се на њивама, у пластеницима и воћњцима свакодневно третира поврће и воће.

У складу са новим мерама Владе Републике Србије, Министарство пољопривреде издало је директиву саветодавним стручним службама у Србији да смање личне контакте са пољопривредницима.

Саветодавна стручна служба свакодневно је на услузи пољопривредницима који могу да добију  стручне савете и све потребне информације за обављање предстојећих послова  на број телефона  064/88 18 486.

За сва питања отворен је и сајт  agromere.registar-uzb.rs.

На подручју Шумадије под воћем је око 35 хиљада хектара.

Недавне снежне падавине и ниске температуре угрозиле су процветало воће, посебно стабла кајсије и брескве.

Засади јабука су у овом периоду  врло осетљиви на појаву болести па је потребно применити заштна средства  према упутству саветодаваца Пољопривредне саветодавне  стручне службе.

Коштуњаво  воће налази се у различитим фазама цветања  па је у овом периоду повећан  ризик од инфекције цвета.

Под пшеницом је на територији Шумадије око 15 хиљада хектара, док је под озимим усевима а то су јечам, тритикале и овас око 5 хиљада хектара.

Пшеница, као и озими усеви налазе се у добром стању наводе стручњаци.

Уколико до сада нису примењена  заштитна средства  на листу и стаблу потребно је применити мере заштите житарица чим временски услови дозволе.

На прагу је пролећна сетва кукуруза, а планирано је да на подручју Шумадије под овом културом да буде засејано 50 хиљада хектара.

Како наводе стручњаци савет пољопривредницима је да не журе са сетвом, јер је земљани сетвени слој  још увек хладан .

Како су променљиви метеоролошки услови у овом периоду најављени у Хидрометеоролошком заводу Србије са новим снежним падавинама и мразом  потребно је да се у том периоду обуставе сви послови док се време не стабилизује.

Доласком сунчаних дана пољопривредници ће моћи да обаве пролећну сетву а Министарство пољопривреде је још пре увођења ванредног стања обезбедило субвенције за гориво, ђубриво и репроматерјал за 350 регистрованих газдинстава у Србији.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *