Помен крагујевачким жртвама револуционарног терора

Помен грађанима Крагујевца и околине, који су били жртве револуционарног терора током ослобођења града у Другом светском рату, служен је крај спомен-обележја код Громовића улаза.

Још једном је послата порука мира и толеранције да се не чине злочини против оних који имају другачија политичка уверења.

После победе над фашизмом и ослобођења Крагујевца, уследио је револуционарни терор.

Партизани су 20. октобра 1944. године, код некадашњег Војно-техничког завода, стрељали угледне грађане из Крагујевца и околних места. Ни данас се не зна тачан број жртава ни њихова имена.

Потомци настрадалих никада нису сазнали зашто су њихови најближи убијени.

Градска власт је 1999. године подигла споменик у подножју пиварског парка.

Тада је покренута иницијатива да се негује сећање на жртве овог злочина који и у данашњим временима опомиње и носи снажну поруку.

Након помена жртвама револуционарног терора, венце крај споменика код Громовића улаза положили су представници градске управе и политичких организација.

Послата је порука мира и телеранције да се не смеју чинити злочини против оних који имају супротна политичка уверења.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *