Помоћ Ромима у Крагујевцу

У оквиру пројекта “Инклузија Рома и других маргиналних група у Србији” коју реализује немачка кацеларија за сарадњу – ГИЗ у насељу Стара радничка колонија додељено је 80 пакета помоћи крагујевачким Ромима и самохраним мајкама деце са сметњама у развоју.

Од почетка пандемије коронвируса додељено је 700 хигијенских пакета и 3 хиљаде заштитних маски овој популацији.

У донираним пакетима налазе се: сапун, детерџент за прање посуђа, затим веша, алкохол, шампон и остали хигијенски производи.

Мислило се и на трајне прехрамбене производе, па је хуманитарна помоћ допуњена и пакетима хране.

Овакав вид помоћи је неопходан јер су током пандемије здравствено најугроженије социјално остљиве категорије.

Током пролећа, Павловић каже да су три вишечлане ромске породице из насеља Лицика имале коронавирус, али да су сви чланови пребродили болест.

Због недостатка личних докумената многи чланови ромске популације и не траже помоћ лекара, па је неопходно да се бар упознају са најважнијим мерама.

Њима је доктор Гордана Дамњановић непосредно причала како да се заштите од вируса и да уколико немају маске, могу да носе мараму или шал, тканину којом ће прекрити лице.

Такође им је указала да је одржавање хигијене руку од пресудног значаја за њихово здравље.

Извештава новинарка РТК Слaђана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *