Потребно 200 радника

Филијала Крагујевац Националне службе за запошљавање организовала је други овогодишњи Сајам запошљавања у просторијама Црвеног крста. 

На Сајму је учествовало 20 послодаваца који су исказали потребу за запошљавањем 300 нових радника.

Највише слободних места има у производним делатностима, машинских и металских занимања од трећег до седмог степена стручне спреме.

Интресовање незапослених грађана и то свих доби и образовних профила је било велико, а највећи број радних биографија остављен је на штандовима компанија: Сименс, Милановић инжењеринг, Куч компани, Фори текстил, Тригано, чак и кинеског предузећа које још увек није  званично отворено Јанфенг.

Јесењи сусрет послодаваца и незапослених Национална служба за запошљавање организује други пут у години.

И то је, после априлског Сајма запошљавања за 2019. годину била и последња прилика да, неко од 16.602 незапослених, колико је тренутно на евиденцији НСЗ нађу радно место.

Од укупног броја незапослених, 60 одсто и даље чине жене.

Посматрано по степену стручне спреме највише је незапослених са 4 и 5 степеном образовања и близу 40 одсто старијих од 50 година.

Најбрже се запошљавају млађи од 30 година којих је сада 20 одсто од укупног броја на евиденцији.

У Шумадијском округу  евидентирано је 26 349 незапослених, односно и на том нивоу је око 1400 незапослених мање у односу на прошлу годину.

У Крагујевцу такође у претходних годину дана ухлебљење је нашло око хиљаду и по незапослених.

Најбрже се запошљавају радници.

Најтеже дипломци Филолошког, Правног факултета, па је примећено на Сајму запошљавања да кандидати остављају радне биографије на штандовима код свих послодаваца.

Најзвучнија имена крагујевачке привреде и најуспешније што стране, што домаће приватне компаније у првих сат времена сајма примиле су преко стотину радних биографија.

Национална служба за запошљавање између два Сајма прати ефекте организоване манифестације.

Пролећни Сајам и сада јесењи само су потврдили трендове од пре неколико година, односно да недостају радници свих профила скоро свим  предузећима.

Послодавци су на другом Сајму запошљавања у 2019.години тражили магационере, возаче, кројаче, шиваче, а од високообразовних профила инжењери су добродошли у свакој фирми.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.