Повећава се број оболелих од астме

Према подацима Светске здравствене организације, широм света, од астме болује око 300 милиона људи и тај број се из дана у дан повећава, нарочито међу млађом популацијом.

Процењује се да ће до 2025. године, од астме оболети још око 100 милиона људи.

У Крагујевцу се, на годишњем нивоу, открије велики број нових случајева.

Пулмолози напомињу, да је код астме кључно њено препознавање и правилно лечење.

Са астмом се, уз придржавање препорука и савета лекара, може водити нормалан живот.

Циљ обележавања Међународног дана борбе против астме је подизање свести о самој болести, али и о нези и лечењу оболелих.

4. мај се обележава као Међународни дан борбе против астме, хроничне болести дисајних путева, коју карактерише појачана реакција на различите стимулансе и опструкција протока ваздуха услед отока слузнице и спазма глатких мишића.

Циљ обележавања овог дана је подизање свести јавности о значају дијагностиковања, лечења, постизања и одржавања контроле астме.

Астма има широк спектар симптома, који се различито манифестују по учесталости и интензитету, а може се јавити у свим узрастима.

Кључно у лечењу астме је њено препознавање и правилно лечење, јер се са овом болешћу, уз адекватно придржавање савета пулмолога, може водити нормалан и активан живот.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *