Познаваоци и професори римског права из целе Европе на конференцији у Крагујевцу

Међународна конференција Балканске асоцијације за Римско право ове године одржана је у Крагујевцу.

За учеснике интернационалног скупа, који је организовала Катедра за римско право крагујевачког Правног факултета, председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић приредио је пријем.

Конференција традиционално окупља познаваоце римског права и професоре из целе Европе, а ове године тема је била Јавно и Приватно право.

Међународна конференција која је, након Ниша и Скопља, одржана у Крагујевцу, представља значајан допринос афирмацији града и Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, рекао је на пријему Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца.

Према речима Емилије Станковић, професора на мастер и докторским студијама Правног факултета у Крагујевцу, пре четири године је у Софији основана Балканска асоцијација за римско право, а познато је да је римско-правна традиција основ цивилног права свих европских земаља, изузев Велике Британије.

Чланови Балканске асоцијације за римско право и учесници међународног конгреса су и еминентни професори из Италије, која је колевка Римског права.

Интернационалном скупу присуствовала је и Паола Кордоне, директорка Италијанског института за културу у Београду која је потврдила да је међународна Конференција правника доказ сарадње Србије и Италије у прошлости, али и да је изузетно важно задржати добре односе и у будућности у академском смислу.

У оквиру Конференције, на пленарним седницама стручњаци су представили своје радове из области римског права, што према речима учесника из Италије, Шпаније, Румуније, Бугарске, Хрватске, Пољске, Македоније, Грчке, Босне и херцеговине и Србије, представља праву ризницу знања и на сасвим нови начин, кроз другачији приступ осветљава римско право.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *