Пред читаоцима поново раскошнe причe из пера Горана Петровића

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ одржана је промоција две нове књиге Горана Петровића Папир и Иконостас.

У питању су прве две приче, односно „ два тока“ великог будућег романа „ Делта“ који ће обухватити десет књига на којима књижевник и академик Горан Петровић ради 22 године.

Пред читаоцима поново раскошна прича из пера Горана Петровића, нови универзум алегоријских приповести чија се радња развија у временском распону од  средњег века до данас.

Уводна прича води читаоца у ренесансну Италију.

Папир из града Амалфија, некада славне поморске државице, био је тим вреднији што за његово поседовање није било довољно да купац има чиме да га плати.

Еснаф је бирао коме ће га продати.

Када су и од кога власници мануфактура још током 13. века научили да праве најфинији папир од изношене одеће није у потпуности разјашњено.

Напуљска краљица креће лично у поход да би купила папир, а са њом и свита, послуга, војска, лична стража, хроничари, писци, међу њима и мали најважнији, обичан човек.

Радња друге књиге, Иконостас одвија се у Србији за време владавине деспота Стефана Лазаревића на почетку 15. века.

Престони двор у Београду на данашњем Калемегдану, од кога није остао ни камен, тек што је изграђен треба опремити, украсити.

Петровићев мотив прозора, односно витража коме се често Петровић враћа у роману је присутан, али права прича тек почиње када на пут до здања крећу иконе са Свете Горе.

На путу много препрека, од стотину икона стиже само једна, непрепознатљива, оштећена од невоља на путу, толико да се не може препознати ни лик свеца.

То је у најкраћем опис књига којима се отвара велики надолазећи роман Делта који ће обгрлити своје прве токове и притоке.

Књижевник, академик Горан Петровић више од две деценије паралелно ради на неколико књига, и као и увек у његовим романима раскошно, ван простора и времена развијају се као приче и ликови сликовитије од филма.  

Књижевник и академик Горан Петровић аутор је десет романа објављених у 130 издања.

Преведени су на бројне светске језике.

Добитник награда: Борислав Пекић, Меша Селимовић, НИН-ове награде за“ Ситничарницу код срећне руке“ која је доживела више од 50 издања и понела награду Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу.

Роман „Разлике“ награђен је Андрићевом наградом.

Романи „Опсада цркве Светог Спаса“ , „Атлас описан небом“ сматрају се за романе за сва времена, који су Петровића сврстали у најзначајније српске писце коме су подјенако наклоњени и читаоци и критика.

Члан је Српске академије наука и уметности и добитник преко 20 најзначајнијих књижевних признања, међу којима је и Велика награда „Иво Андрић“ за животно дело 2018. године.

За допринос и посебан печат савременој српској књижевности добио је и награду „Рамонда сербика“.

Нове књиге Горана Петровића, односно прва два дела великог романа „ Делта“  – Папир и Иконостас, сматрају се ремек делом српске књижевности. 

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *