Представљен ИПАРД програм за помоћ пољопривреди

У Шумадијском округу представљен је ИПАРД програм, који реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у сарадњи са Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља.

Главни циљ је унапређење конкурентности квалитета у секторима производње и прераде хране и достизања стандарда Европске Уније у областима хигијене, безбедности хране, ветерине и заштите животне средине.

Пољопривредници овдашњег региона до 26. фебруара могу да конкуришу за добијање средстава из овог програма.

У Шумадијском округу представљен је ИПАРД програм, који се односи на два јавна позива које је расписало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, којим се подржава куповина трактора, набавка опреме и пољопривредне механизације.

Данашњој презентацији присуствовали су пре свега пољопривредни произвођачи из сектора аграра, који планирају да аплицирају за средства из ИПАРД програма.

Пољопривредници могу до 26. фебруара да поднесу захтеве за одобравање права на подстицање за куповину нове механизације и опреме као и за куповину нових трактора.

Износи подстицаја су од 5 хиљада до 700 хиљада евра у секторима производње воћа, поврћа и осталих усева, а за секторе млека и меса подстицаји су од 5 хиљада до милион евра.

Задатак Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља је саветодавна и информативна подршка пољопривредним проивођачима у провери документације која се подноси.

За средства могу да се пријаве власници породичних газдинстава, предузетници, задруге, мала и средња агро предузећа, али не и они који имају мање од два хектара земље или недовољан број грла стоке.

На новац не могу да рачунају они који нису пријављени у АПР-у или су у стечају или ликвидацији или им је рачун у блокади дуже од тридесет дана.

Пољопривредници ће моћи да конкуришу за укупно 8,3 милиона евра бесповратних средстава за набавку трактора и механизације, односно да рачунају на повраћај око 60 одсто вредности улагања, у чему Европска унија помаже са 75 одсто новца, док се остатак обезбеђује из буџета Србије.

Појединац може да оствари максималан повраћај од 1,5 милиона евра у време трајања програма.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *