Представљен Нацрт закона о социјалном предузетништву

Област социјалног предузетништва у Републици Србији до сада није била уређена, иако у држави постоје привредни субјекти са карактеристикама социјалног предузетништва, речено је на скупу који су организовали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Регионална привредна комора у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о социјалном предузетништву.

Нацрт закона предвиђа правни оквир за оснивање нових и јачање постојећих предузећа, која се баве социјалним предузетништвом, као и прeцизније уређење услова за запошљавање теже запошљивих категорија.

Радну групу која је радила Нацрт, чинили су представници неколико министарстава, јер се ради о сложеној области.

У Републици Србији препознају се привредни субјекти са карактеристикама социјалног предузетништва, као што су задруге, друштва са ограниченом одговорношћу, организације цивилног сектора.

Нацртом закона о социјалном предузетништву уређује се правни оквир ове области која је дефинисана као обављање делатности којом се задовољав општи интерес на националном, регионалном, или локалном нивоу кроз проузводњу добара, односно пружање услуга и запошљавање корисника теже запошљивих категорија, попут младих до 30 година без квалификација, младих са статусом деце палих бораца, вишкова запослених,дугорочно незапослених који су на евиденцији дуже од 18 месеци, особа са инвалидитетом, Рома, жртава породичног насиља.

Сложену област за Нацрт закона припремала је радна група коју су чинили: предстваници Министарства финансија, привреде, државне управе, локалне смоуправе, представници Привредне коморе Србије, Удружења послодаваца и синдиката.

На подручју Шумадије пет предузећа из области социјалног предузетништва финкционише.

Ниједно није у стечају, али са много проблема боре се за опстанак на тржишту.

То су:Тригано, Застава Инпро, Графопромет, Шумадија доо некадашња Шумадија дес и Будућност пет из Јагодине.

Нови закон прецизно дефинише права, обавезе, али и бенефите које предузећа социјалног предузетништва треба да добију.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од 2. до 23. новембра широм Србије организује јавне расправе о Нацрту закона о социјалном предузетништву који предвиђа услове за даљи раст, оснивање нових предузећа ове категорије као стварање амбијента кроз правни оквир да се оснаже и постојећа предузећа социјалног предузетништва.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.