Преко јавних радова до посла

Једна од мера политике запошљавања коју спроводи Национална служба за запошљавање подразумева укључивање особа из категорије теже запошљивих на привременим и повременим пословима, а све у циљу реализације послова који су од општег интереса за локалну самоуправу.

На територији Шумадије, у програм јавних радова укључено је 100 особа са инвалидитетом и 35 незапослених из категорије теже запошљивих и то у општинама Кнић и Баточина. Јавни радови се спроводе у области заштите и очувања  животне средине, социјалне заштите и хуманитарног рада, културне делатности, као и одржавања и обнављања јавне инфраструктуре.

По националном акционом плану запошљавања, када је реч о Крагујевцу, у јавне радове могу да се укључе искључиво особе са инвалидитетом.

У неразвијеним општинама као што су Кнић и Баточина, поред особа са инвалидитетом могу да буде укључена и остали незапослени, али да припадају категорији теже запошљивих.

Тренутно је на територији Шумадијског округа, коју покрива филијала Крагујевац, програмом јавних радова, обухваћено 100 особа са инвалидитетом и 35 незапослених из категорије теже запошљивих и то у Книћу и Баточини.

За јавне радове које покрива филијала Крагујевац, особама са инвалидитетом намењено је 15 милиона динара, а за остале 5 милиона динара.

Јавно комунално предузеће “Шумадија Крагујевац” и ове године спроводи јавне радове на којима су ангажовани незапослени са евиденције Националне службе за запошљавање.

Циљ јавних радова је уклањање дивљих депонија, чишћење јавних површина у градском и приградском подручју на територији града Крагујевца, као и унапређење заштите животне средине и смањење количине отпада.

Јавни радови ће се обављати у Корићанима, Опорници, Станову, Аердорому, Угљешници, центру града, Денином брду, Ердоглији, Звезди, Теферичу, Бресници, Сушици, Колонији, Багремару и код Спомен парка.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *