Престоничка архитектура Крагујевца

Поводом два века од проглашења Крагујевца првом престоницом модерне Србије, под покровитељством локалне самоуправе, у Народном музеју биће отварена изложба под називом „Престоничка архитектура Крагујевца“, аутора Верољуба Трифуновића.

На изложби ће бити приказане фотографије најзначајнијих објеката у граду, изграђених у периоду од 1818. године до почетка Првог светског рата, са пропратним текстом. Изложба ће бити отворена 14. фебруара у 18 часова.

У Крагујевцу постоји преко педесет репрезентативних зграда насталих у време владавине две српске династије – Обреновић и Карађорђевић.

Бисере архитектуре у периоду од 1818. до почетка Првог светског рата Крагујевчани ће моћи да сагледају на изложби у Народном музеју којом је обухваћена изградња познатих објеката попут Милошевог венца, Војнотехничког завода, Прве крагујевачке гинмазије и суда, банкарских зграда и касарна.

Од ослобођења Србије у време владавине кнеза Милоша Крагујевац се ширио око обала реке Лепенице а у новијој историји граде се модерне зграде током владавине Краља Милана Обреновића када је у Крагујевцу настао највећи индустријски комплекс у Европи. Зграда Прве крагујевачке гимназије као и Нова црква представљају ремек дело архитектуре тог времена .

У време владавине Александра Обреновића граде се модерне зграде тог доба, банкарски објекти око кафане Балкан, подофицирска школа и бројне касарне а у време Краља Петра Карађорђевића зграда Суда, Москве, Просвете које представљају најсавременије изграђене објекте по европским стандардима.

Изложба ће бити отворена у Народном музеју 14. фебруара у 18 часова . У години јубилеја када Крагујевац обележава 200 година постојања прве престонице модерне Србије изложба аутора Верољуба Трифуновића“Престоничка архитектура Крагујевца“ једна је у низу манифестација које говоре о значају историје града током два века.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *