Приче о предметима из крагујевачког Народног музеја

Телевизијска серија „Приче из музеја“ која доноси занимљиве историјске чињенице везане за предмете који се налазе у крагујевачком Народном музеју представњена је недавно крагујевачкој публици у здању Старе скупштине.

У стварању овог серијала учествовали су предузеће за кинематографску делатност „Погледи“, кустоси и Народни музеј Крагујевац, а цео пројекат подржала је локална самоуправа.

Какве приче може да донесе један музејски предмет и колико историје се крије иза артефаката у Народном музеју у Крагујевцу, одлучило је да исприча предузеће за кинематографску делатност „Погледи“.

У телевизијској серији од девет епизода, историчари и кустоси посећују музеје и по узору на светске телевизијске формате доносе историјске занимљивости о догађајима и предметима везаним за подручје Шумадије.

Свака епизода прати одговарајући временски период, а аутори су се трудили да посете и друге музеје и донесу приче из Тополе, Орашца, Радовањског Луга, Винче и Београда, као и да прикажу занимљиве видео материјале из Крагујевца који до сада нису нигде виђени.

Аутори упоредо раде серију и на енглеском језику. Историјски значај Крагујевца не желе да представе само странцима, већ и млађим генерацијама које су пореклом из Крагујевца, а живе у иностранству и не говоре добро српски језик.

Телевизијски серијал Приче из музеја ускоро ће се наћи и на програму Телевизије Крагујевац.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.