Приходи града Крагујевца мањи за 77 посто

Влада Републике Србије усвојила је програм економских мера за очување ликвидности привредних субјеката током ванредног стања, а једна од основних је одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде и накнаде зарада до 4. јануара наредне године.

Ова мера оптерећује буџете локалних самоуправа, јер 77 посто укупних прихода града Крагујевца чине управо ова плаћања.

Крагујевац ће, захваљујући добром планирању, али и спровођењу одговорне економске политике у претходном периоду, превазићи ову финансијску кризу.

Влада Републике Србије усвојила је програм који обухвата четири економске мере: мере пореске политике, директну помоћ приватном сектору, мере за очување ликвидности и директну помоћ свим пунолетним грађанима.

Сва предузећа у приватном сектору могу да користе прописане мере Владе Србије, ако нису смањивала број запослених за више од 10 одсто.

С обзиром на то да порези и доприноси за зараде чине већи део буџета локалних самоуправа, Крагујевац већ има смањене приливе, јер ове уплате чине 77 посто прихода града.

Захваљујући домаћинском финансијском планирању у претходном периоду, Крагујевац би требало да превазиђе тренутну финансијску кризу у којој, упркос драстичном смањењу прихода, редовно измирује своје текуће обавезе.

Колико је пандемија корона вируса, поред финансијских, променила инвестиционе планове града, како ће ове године бити прослављен Ђурђевдан, где су Крагујевчани били свеснији од осталих грађана у борби против корона вируса неке су од тема о којима ће у специјалној емисији на програму Телевизије Крагујевац у недељу од 20 сати, говорити градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Извештава новинарка РТК Јелена Вуковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.