Примена популационе стратегије од 1. јула

Да би се смањио негативан природни прираштај, Влада Србије усвојила је мере за подстицање рађања, а председник Србије Александар Вучић је лично основао савет који ће пратити ту проблематику.

Влада Републике Србије је прошлог петка усвојила популациону стратегију према којој ће мајке које су се породиле од јануара 2018. године за прво дете добијати 100 хиљада, друго по 10 хиљада месечно две године, за треће дете по 12 хиљада месечно 10 година и четврто 18 хиљада месечно такође 10 година. Примена овог закона почеће од 1.јула.

По занимању медицинска сестра, 28.годишња Љубица Радовић, васпитачица из Крагујевца у последњих пет година родила је троје деце.

Најмлађи Адам има само годину дана. Ова мајка пуна љубави и радости планира и четврто дете.

Примена новог закона у Србији требало би да мотивише жене на мајчинство и подстицање рађања, нарочито трећег и четвртог.

Његова реалзација очекује се од 1.јула. Све мајке које су се породиле од 1.јануара 2018.године обухваћене су програмом мера подстицаја рађања по Закону о финансијској подршци породице са децом.

Новац ће, како министар Ђорђевић најављује бити уплаћиван породиљама на рачун од оног момента када буду пријављене на породиљско боловање, свака будућа мајка ће добијати све што јој по закону припада.

За прво дете једнократно 100 хиљада динара, друго 240 хиљада, треће дете милион и 440 хиљада динара, где ће се тај новац разложити на десет година по 12 хиљада месечно.

За четврто дете мајкама се исплаћује 2 милиона 160 хиљада динара, односно мајке добијају 18 хиљада месечно.

Оно што је од велике важности јесте то да уколико мајка има двоје деце из првог брака, а родила је дете у другом, добијаће надокнаду за треће дете, а ако је мајка непланирано родила дете у иностранству, такође ће добијати новац.

Мајка која већ има двоје деце а у трећој трудноћи роди близанце, добијаће подстицај за треће и четврто дете у складу са временом рођења близанаца.

Како сазнајемо, Привредна комора Србије увелико ради на изради услова послодаваца.

Извесно је да одређену стимулацију могу да очекују и послодавци који својим запосленима исплаћују накнаде за рођење детета, вртиће и омогућавају клизно радно време првих месеци када се породе.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *