Привреда Шумадије остварила највећи суфицит

Привреда Шумадијског и Поморавског управног округа је, регионално посматрано, у првих 11 месеци прошле године остварила највећи спољнотрговински суфицит у Србији, у износу од 299 милиона евра.

Привреда Шумадије и Поморавља је од јануара до новембра прошле године остварила укупан обим спољнотрговинске размене у износу од 2,9 милијарди евра.

На извоз је ишло 1,6 милијарди евра, а на увоз 1,3 милијарде евра. Како је нагласио Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Крагујевац, у првих 11 месеци протекле године привреда Шумадије и Поморавља остварила је највећи суфицит у спољнотрговинској размени у Србији, у износу од 299 милиона евра.

Покривеност увоза извозом износио је 123 одсто.

Значајан раст извоза остварен је код машина и делова машина – 38,4 одсто, делова шинских возила 35,5, намештаја и делова за седишта 29 одсто и производа од пластичних маса 17,5 одсто.

Од осталих производа највећи раст извоза остварен је код хартије и картона и то повећање износи преко два пута, затим код секундарних сировина скоро исто толико, контролних и мерних апарата 48,7 одсто, пића 26,7 одсто. Раст извоза је и код млечних производа, жиратица, прерађених производа од воћа и поврћа.

Привреда Шумадије и Поморавља највише је извозила друмска возила, делове и приборе, сетове проводника и каблова, производе од пластичних маса, намештаје и делове седишта, машине, производе од гвожћа и челика, делове шинских возила, воће, дрво и плочасте материјале, производе за завршну обраду у грађевинарству.

У прошлој години извозило се у 85 земаља света. Највећи део извоза био је за Италију, затим Немачку, Словачку, Чешку Републику, Босну и Херцеговину, Румунију, Црну Гору, Словенију, Пољску и Руску Федерацију.

Италија учествује са 49,8 одсто у укупном извозу региона. Највећи увоз остварен је такође из Италије, затим Пољске, Немачке, Румуније, Кореје, Турске, Кине, Чешке Републике, Словеније и Француске. Италија учествује са 33,3 одсто у укупном увозу привреде региона.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *