Пројекат ФМН и московског „Сеченов“ Универзитета

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу успоставио је сарадњу са Првим московским државним медицинским Универзитетом Сеченов.

Резултат сарадње је пројекат „Анимални модели испитивања из хемија инфаркта миокарда“ који се спроводи у лабораторији за физиологију Центра за функционална истраживања Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Анализа истраживачког рада биће представљена Савету „Сеченов“ универзитета који треба да да сагласност на резултате до којих се у оквиру пројекта дошло, али и одобри њихово публиковање.

Кардиолог са Првог московског државног медицинског Универзитета „Сеченов“ др Наталија Говорушкина са лекарима и постдипломцима Факултета медицинских наука у Крагујевцу ради на пројекту који се односи на фармаколошке методе припреме срца за инфаркт новим фармаколошким агенсима.

Ово је само једна у низу размена лекара и постдипломаца са московског Медицинског универзитета „Сеченов“ и Факултета медицинских наука у Крагујевцу, а везана је за истраживање кардиоваскуларних болести.

Они ће радити на проналажењу нових механизама и медикамената који би помогли у лечењу срца, односно инфаркта миокарда.

Анализа научног рада „Анимални модели испитивања из хемија инфаркта миокарда“ биће представљени Савету „Сеченов“ универзитета, који треба да да сагласност на резултате до којих се у оквиру пројекта дошло, након чега би уследило њихово публиковање.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *