Пројекат истраживача са ФИН–а финансијски подржан од Фонда за науку

Пројекат развоја вештачке интелигенције у циљу побољшања безбедности на раду чији су носиоци истраживачи са Факултета инжењерских наука у Крагујевцу одобрен је од стране Фонда за науку Републике Србије и ускоро се очекује почетак реализације.

У оквиру Програма за развој пројеката одобрено је шест пројеката тимова из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца.

У оквиру програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције које финансира Фонд за науку одобрено је 12 пројеката, шест из основних истраживања и шест пројеката из примењених истраживања у којима су учествовали тимови из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца.

На ранг листи одобрених пројеката нашао се и пројекат на коме су ангажовани истраживачи Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу а односи се на превенцију повреда на радном месту.

Циљ пројекта на коме су радили крагујевачки инжењери је да се развију алгоритми који би се на основу видео снимака на време препознали безбедносни  пропусти на раду.

Томе би се значајно смањили  трошкови компанија и повећала поузданост која се до сада заснивала на мануелном извештавању.

За ове пројекте који ће се финансирати у оквиру посебног програма за развој пројеката у области вештачке интелигенције, Фонд за науку Решублике Србије обезбедио је износ од око 200 хиљаде евра.

Предвиђено трајање пројекта је две године.

Извештава новинар РТК Иван Ганић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.