Пројекат подршке инклузији ромске деце у Крагујевцу

Крагујевац је једна од четири општине у Србији која је од Министарства просвете, науке и технолошког развоја добила пројекат који ће се спроводити у предшколским установама.

У оквиру реализације програма „Кроз игру и дружење до правилног развоја – подршка инклузији ромске деце“ одржан је радни састанак.

Вредност пројекта је 4,5 милиона динара, а партнери су предшколске установе „Нада Наумовић“ и „Ђурђевдан“, Дом здравља Крагујевац, НВО Романипен и Центар за социјални рад.

Планирано је да се током три године колико траје пројекат, у систем образовања и васпитања укључи 120 ромске деце.

Пројекат „Кроз игру и дружење до правилног развоја – подршка инклузији ромске деце“ има за циљ унапређење квалитета и доступности предшколског васпитања и образовања, као и давање подршке деци и породицама из осетљивих група.

Активности су усмерене, пре свега, на децу узраста од три до пет и по година.

Планирано је да се током три године колико траје пројекат, у систем образовања и васпитања укључи 120 ромске деце.

Пројекат „Кроз игру и дружење до правилног развоја – подршка инклузији ромске деце“ део је великог програма Министарства просвете.

У наредних пет година радиће се на укључивању деце у систем предшколског васпитања и образовања, а у Крагујевцу ће се радити са најмлађом ромском популацијом.

Према подацима УНИЦЕФ-а, свега 5,6 одсто ромске деце, узраста од три до пет и по година, је укључено у систем васпитања и образовања.

У првој години реализације пројекта радиће се са 40-оро ромских малишана.

У плану су и радионице за оснаживање родитеља које ће се организовати у сарадњи са Домом здравља Крагујевац и Центром за социјални рад.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *