Промена начина пословања оператера са грађанима

Министарство трговине туризма и телекомуникација донело је Решење којим се налаже оператерима мобилне, фиксне телефоније, кабловским и интернет провајдерима у Србији, промена начина пословања са грађанима.

Убудуће, корисници који су закључили вишегодишње уговоре уколико желе могу да их раскину пре истека рока без плаћања пенала оператеру.

Међутим, грађанима који најчешће купују мобилне телефоне за динар, у тренутку раскида уговора биће понуђено да исплате целокупну цену апарата.

Решење није идеално, поручују из Националне организације потрошача, али је свакако у односу на досадашња правила према грађанима коректније.

У земљама Европске Уније уговорне обавезе између грађана и оператера мобилне, фиксне телефоније, интернет и кабловских провајдера уређена је тако да корисници односно грађани имају повољне услове у односу на прилике у овој области у Србији.

До сада су због превременог раскида уговора корисници били у обавези да плаћају преостале рате, пенале, па су се годинама на адресе надлежног Министарства и Организације потрошача сливале жалбе грађана.

Крагујевчани су ову новину поздравили, јер сматрају да је праведнија по кориснике.

Решење није идеално, поручују из Националне организације потрошача, али је свакако у односу на досадашња правила према грађанима коректније.

Разлог за доношење Решења којим се корисници ослобађају плаћања пенала у Министрству трговине туризма и телекомуникација кажу, да је због тога што је досадашња пракса показала да су се грађани оправдано жалили јер покушај оператера да вежу кориснике на неколико година у будућности није правично ни у складу са Законом о заштити потрошача.

Измена којом се ова област уређује у једном делу, односно Решење о неплаћању пенала на снагу ступа за 30 дана, односно од септембра би грађани могли да превремено раскидају уговоре са оператерима без плаћања казнених пенала.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *