Промоција филма „О књазу и граду“ у Београду

Поводом Сретења, у Београду је одржана промоција документарног филма „О књазу и граду – Крагујевац престоница Србије 1818-1841“ новинара Дејана Ђусића.

Програм је организован уочи Дана државности у Удружењу Крагујевчана у Београду.

Приказивању филма „О књазу и граду – Крагујевац престоница Србије 1818-1841“ аутора Дејана Ђусића у Удружењу Крагујевчана у Београду претходило је подсећање на домете Сретењског устава и значај Крагујевца као прве престонице у историји модерне Србије.

Филм „О књазу и граду“ представља пресек периода у којем је Крагујевац био престоница Србије, рекао је др Радомир Поповић и нагласио да то није локална, већ тема од значаја за националну историју.

Након премијере у Крагујевцу, гостовања на Шумадијском интернационалном филмском фестивалу и емитовања на Радио телевизији Крагујевац, филм „О књазу и граду“ побрао је и у Београду позитивне критике.

Аутор, Дејан Ђусић, није крио задовољство и поручио је да се нада да ће филм бити приказиван и у школама, јер је, како каже, ово једна питка прича, свима доступна.

Филм „О књазу и граду“, урађен је захваљујући средствима из буџета Града, одобреним на конкурсу за пројекте у културу у години обележавања два века од проглашења Крагујевца за прву престоницу модерне Србије.

Извештава новинарка РТК Јелена Јовановић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *