Промовисан речник знаковног језика за глуве и наглуве

Основни проблем заједнице глувих и наглувих јесте проблем комункације, а последица тога је недостатак информација.

Захваљујући раду чланова Удружењу глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац данас је промовисан нови ЦД речник знаковног језика.

Глуве и наглуве особе највише проблема имају у комуникацији, а то условљава и ниску информисаност ових особа о свакодневним дневно политичким дешавањима.

Удружење глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац направило је српски знаковни језик, који се користи у овој регији.

За четири месеца, колико је трајала израда речника, трудили су се да прилагоде и прикажу најфреквентније и најосновније знаковне појмове битне за свакодневну комуникацију.

Поводом тога промовисан је нови ЦД речник знаковног језика.

Према незваничним подацима у Србији има око 30.000 глувих особа којима је знаковни језик матерњи језик.

Удружење глувих и наглувих Шумадијског округа промовисало је речник знаковног језика за све животне области, што ће умногоме олакшати комуникацију са публиком коју чине глуве и наглуве особе.

Следећа активност овог удружења јесте промоција апликације за позиве хитној помоћи и полицији, урађене у оквиру Рилоуд пројекта, који се завршава 15 јуна.

Том приликом биће промовисана и мобилна апликација као и вибрирајући будилник за глуве.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *