Протест бивших радника „Застава камиони“

Бивши радници фабрике Застава камиони, који су се определили за добровољни одлазак из фирме уз одговорајући социјални програм, организовали су протестно окупљање на тргу Тополиваца.

Тражили су исплату заосталих потраживања, и то дуговања према ПИО фонду, заостале неисплаћене зараде и јубиларне награде.

Окупљени бивши радници фабрике Застава камиони тврде да од 2013. године, па до сада, запосленима који су споразумно по разним моделима соицијалних програма, раскинули радни однос и напустили фабрику нису исплаћена заостала потраживања.

Радни стаж им није повезан, нису исплаћене заостале зараде и јубиларне награде. По свим наведеним потраживањима поседују правноснажне и извршне судске пресуде и сви предмети се налазе код судских извршитеља.

Међутим, до сада потраживања нису наплаћена, а сведоци су, чуло се на скупу, да се имовина Засатава камиона свакодневно отуђује.

Бивши радници који су протестовали позвали су Министарство привреде да не игнорише Протокол који је потписан између репрезентативних синдиката Групе Застава возила и Министарства привреде, и може да послужи као добар основ за обештећење радника и решавање наведених проблема.

Одбор бивших радника Застава камиона предао је директору Групе Застава Драгану Срејовићу и градоначелнику Крагујевца списак, у коме је назначена висина потраживања према сваком бившем запосленом.

Исто писмо биће послато и Председници Владе Републике Србије, Министарствима привреде и правде, канцеларији заштитника грађана и Надзорном одбору Застава камиони.

Иначе следеће окупљање бивших радника фабрике Застава камиони заказано је за 2 јули.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *