Протино село у Чумићу – атрактивна туристичка дестинација

Етно село у школском дворишту, у селу Чумић, постало је препознатљиво као права туристичка атракција.

Образовним туризмом се у Србији бави само шест школа, а једна од најстаријих је основна школа „Прота Стеван Поповић“ која је почела са радом далеке 1792. године.

У старој кући проте Стевана Поповића одавно се не одвија настава јер је направљена нова школска зграда, али је у дворишту пренесена стара протина кућа, а касније и многи објекти који су сачињавали сеоско домаћинство, па је тако настало Протино село.

Народна архитектура доминирала је 40-тих година 20. века, а народно неимарство било је развијено у пуном сјају посебно на селу.

Готово свако сеоско домаћинство имало је, осим куће за становање, бројне помоћне зграде попут вајата, млекаре, магазе, амбара.

Карактеристика ових зграда је да су биле изграђене од дрвета и постављене на темељу од клесаног камена.

Идеја да се у пространом школском дворишту у Чумићу направи етно-село потекла је од запослених у школи, али су намеру подржали и мештани Чумића.

У Протином селу се успешно одвија настава за изборни предмет Народна традиција.

Ученици који посећују ово село, које представља прави пример некадашњег живота људи у Шумадији, похађају неколико радионица, где се кроз практичан рад упознају са традицијом и културом.

Мештани Чумића активно су учествовали у изградњи Протиног села.

Свака зграда која је пренесена у школско двориште је аутентична и потпуно сачувана. Многе су веома старе.

Протино село добило је награду Градске туристичке организације у категорији најлепше уређеног етно дворишта, а на пролеће је најављено неколико домаћих и иностраних екскурзија.

У емисији Шумадијски праг, која је на програму увек недељем после вести у подне, говоримо о Протином селу у Чумићу које је постало права туристичка дестинација када је реч о образовном туризму у Србији.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *