Прваци не морају пре школе да знају да пишу

За 1610 ђака првака школовање почиње за десетак дана. У поређењу са претходним годинама, у крагујевачке школе уписује се најмањи број деце, односно четри одељења мање.

Полазак у школу је најважнији догађај за целу породицу. Педагози поручују да седмогодишњаке не треба оптерећивати и да нису у обавези да знају да читају и пишу пре првог разреда, јер у школу и крећу због описмењавања.

У договору са учитељима, на часове треба носити само неопходне уџбенике за рад, како не би оптерећивали тешким ранчевима кичмени стуб.

И овој генерацији првака град Крагујевац је обезбедио комплет уџбеника чија се дистрибуција очекује почетком школске 2019 – 2020. године.

Док деца почетак школске године доживљавају са усхићењем, за већину родитеља 1. септембар је синоним стрепњи и ишчекивања.
Педагози саветују да полазак у први разред треба дочекати без стреса и да су школе, учитељи и старији ђаци новој генерацији првака приредбама и разноврсним садржајима припремили дочек како би велику промену у њиховим малим животима што лакше испратили.

Ђак првак треба само да зна да се орјентише до школе и у школи, самостално да се обује, обуче, очешља, веже пертле.

И то је све што је потребно за прве дане школовања. Већина њих савладала је прва слова у нултом разреду.

Уџбенике за прваке обезбедио је град Крагујевац како би полазак у школу финансијски олакшао родитељима, а деци симболично честитао почетак школовања.

По личном избору прваци су већ добили ранчеве у којима ће поред прибора носити воду, понеки слаткиш.

Вечно питање које ће и ову генерацију пратити је: да ли може првак да понесе претешку торбу?

Једна од важних препорука је и да се у договору са учитељима, ђаци договоре о ношењу само неопходних књига за рад како би се избегло оптерећење кичменог стуба малих седмогодишњака.

Програм је прилагођен узрасту, оцењивање је описно.

Реформом школства претходних година измењен је програм за први и пети разред.

То значи да је првацима, који ће иначе у школу кренути у највећем броју случајева већ описмењени градиво прилагођено узрасту.

Једна од најчешћих заблуда родитеља је да ће додатним и приватним часовима малог школарца још боље образовати, каже руководилац школске управе Горан Јоксимовић и додаје да је то помодарство и нема потребе за било каквим приватним или додатним часовима за дете у том узрасту.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *