Први регионални састанак пројекта “LINK UP Srbija II“

Пројекaт „LINK UP Srbija II“ бави се развијањем пословне сарадње са српском дијаспором кроз подршку инвестицијама, партнерства фирми из дијаспоре и домаћих малих и средњих предузећа, и подршку локалним самоуправама у представљању инвестиционих потенцијала.

Овим пројектом руководи Међународна организација специјализована за политике миграција, а партнери су Министарство за европске интеграције, Развојна агенција Србије, Привредна комора Србије као и регионалне развојне агенције.

Идеја је да се подстакне и успостави економска сарадња са нашом дијаспором.  „LINK UP Srbija II“ представља другу фазу пројекта, који је покренут на бази истраживања и сарадње са српском дијаспором у Аустрији, али и предлога регионалних развојних агенција у Србији.

Ради се о широј дугорочној сарадњи на тему потенцијала српске дијаспоре за развој Србије.

Циљ пројекта је јачање и подстицај предузетништва и развијања пословне сарадње са српском дијаспором у Аустрији, Швајцарској и Немачкој, кроз приступ знању, пословним мрежама и финансијским ресурсима.

У оквиру пројекта, Привредна комора Србије, Развојна агенција Србије и регионалне развојне агенције формираће пословни хаб у дијаспори чија ће улога бити да помаже домаћим малим и средњим предузећима и локалним самоуправама да пронађу партнере и инвеститоре из дијаспоре.

Истовремено, задатак хаба ће бити и да помаже дијаспори да пронађе најадекватније партнере – градове и општине и мала и средња предузећа у Србији.
„LINK UP Srbija II“ пројекат ће грантовима подржати и 6 регионалних развојних агенција из: Београда, Пожаревца, Ниша, Лесковца, Зајечара и Крагујевца у креирању и имплементацији техничке подршке ка градовима и општинама у Србији.

Регионалне агенције ће бити стручна помоћ градовима и општинама у организацији рада са дијаспором и креирању и промоцији локалних и регионалних инвестиционих прилика.

У овом процесу важну улогу имају локалне самоуправе које могу обезбедити расположиве основне податке о дијаспори и инвестицијама из дијаспоре, на основу којих ће се у наредном периоду приступити детаљном истраживању и планирању даље подршке инвеститорима и локалним самоуправама.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *