Пушење водећи фактор за настанак низа болести

Утврђено је да дувански дим садржи више од седам хиљада различитих хемијских супстанци, од којих се за најмање 250 зна да су штетне по здравље, док је за најмање 69 утврђено да узрокују малигне болести.

Поводом обележавања 31. јануара – Националног дана без дуванског дима, Институт за јавно здравље ће, у сарадњи са здравственим и образовним установама организовати низ активности.

Циљ је подизање свести о употреби дуванских производа, као изузетно важном здравственом проблему у нашој средини.

Под геслом „За бољу будућност – живот без дувана“, обележава се овогодишњи Национални дан без дуванског дима.

Активности које ће спроводити Институт за јавно здравље Крагујевац, указаће стручној и широј јавности на употребу дувана и његовој штетности посебно на децу и младе.

Пушење дувана и цигарета представља огромну претњу по здравље и водећи је фактор ризика за настанак великог броја болести.

Чињеница да сваке године дувански дим убије шест милиона људи у свету и да повећава ризик од појаве болести срца, инфаркта, можданог удара, обољења дисајних путева, рака плућа и других малигних болести, треба да утиче на пушаче да престану са пушењем.

Здравствени радници кажу да пушачима посебно треба скренути пажњу на употребу електронских цигарета и наргила, које уједно представљају и нови изазов у контроли.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *