Радници са респираторним тегобама прво у ковид амбуланту, па на посао

Фабрике на југу Србије су примери који показују шта се може десити ако се мере не спроводе, а становништво опусти.

Повећан број заражених претходних дана у Србији није показатељ ширења вируса у општој популацији, већ у колективу, објашњавају епидемиолози и додају да највећи проблем представља то што већина заражених има благе симптоме или је без симптома болести.

У крагујевачком Дому здравља апелују на све раднике и послодавце да, уколико имају повишену температуру или респираторне проблеме, одмах дођу у ковид амбуланту, а не на радно место.

Укидање ванредног стања не значи и крај епидемије, зато је потребно да сви буду опрезни и поступају у складу са инструкцијама Владе Србије и Кризног штаба.

Здравствена струка и даље апелује на све грађане да поштују савете и ограничења.

У радним колективима, на јавним местима, у продавницама и кафићима неопходно је ношење маске и рукавица.

Грађани су обавезни да држе и физичко растојање, а прописане мере надлежне инспекције строго ће контролисати.

Веома је важно да се маске носе у затвореним просторима и да се и даље ради активан надзор како би се открили асимптоматски случајеви.

Надлежни у крагујевачком Дому здравља позивају све раднике који имају респираторне тегобе и повишену темепературу да прво дођу у ковид амбуланту, како се вирус евентуално не би проширио у колективу.

Опасност представља све већи број аспимтоматских случајева.

Епидемиолози позивају грађане да се придржавају препоручених мера заштите, јер је од почетка маја, а нарочито после укидања ванредног стања, уочено да је дошло до опуштања, да грађани не поштују мере личне заштите, не носе маске и иду у великим групама.

Кризни штаб града Крагујевца ће, у сарадњи са Домом здравља и Институтом за јавно здравље урадити препоруку за све крагујевачке послодавце како би се задржала повољна епидемилошка ситуација.

Град је у претходном периоду био добро организован, здравствене установе су одлично функционисале, а грађани су поштовали савете здравствених радника, па ни резултат није изостао.

Неопходно је да тако и остане.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *