Радови на обнови чесме на језеру Бубањ заустављени због подзених вода и епидемије

Обимни радови који се изводе на уређењу језера Бубањ заустављени су због епидемије корона вируса.

Ова зелена оаза која је омиљена дестинација бројних Крагујевчана имаће потпуно другачији изглед када буду завршени радови на уређењу пешачких стаза и обале језера.

Чесма на језеру Бубањ је у фази реконструкције а за њену обнову четири милиона динара издвојили су Министарство културе и информисања и локална самоуправа.

Радови су обустављени због епидемије корона вируса, али и подземних вода око чесме.

Чесма на језеру Бубањ потиче из турског доба, а у време када у Крагујевцу није било решено снабдевање грађана пијаћом водом.

Вода је са овог места одношена у дубоким судовима ка граду коњском запрегом, а у време владавине кнеза Милоша Обреновића индустријалци браћа Бојаџић иницирали су и финасирали изградњу чесме 1922. године.

У то време модерна грађевина била је једно од омиљених места на коме су се окупљали Крагујевчани јер је чесма имала трем и клупе за седење.

Иако се на уређењу овог објекта радило пуном паром почетком године радови су обустављени због епидемије корона вируса, али и због воде понорнице која плави мочварно тло око чесме.

Радови који се изводе на обнови чесме неће нарушити аутентичност ове грађавине која је одлуком Владе Републике Србије од 1997. године под заштитом Завода за заштиту споменика културе као непокретно културно добро и један од најлепших споменика старог Крагујевца.

Језеро Бубањ са обалом и зеленим комплексом заузима површину од око 3 хектара, а станиште је барских птица, дивље патке и црне лиске.

Језеро настањују бројне рибље врсте, а микро свет који је пронашао станиште на језеру и барске биљке погодне су за научно-истраживачки рад.

Овај комплекс ће у наредном периоду попримити потпуно нов изглед јер је на језеру планирана изградња пешачких и трим стаза, као и постављање модерне расвете. За ове намене Министарство трговине туризма и телекомуникација издвојило је 80 милиона динара.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *