Разгледнице из Дулена

Село Дулене удаљено је од Крагујевца двадесетак километара. У овом месту, на обронцима Гледићких планина има четрдесетак домаћинстава.

Пасиван крај у коме углавном живе времешни људи, оживела је група млађих ентузијаста чије се порекло везује за Дулене.

Покренули су низ манифестација, бициклистички турнир, гастрономске сусрете, окупљање планинара и љубитеља природе.

Живописно село Дулене карактеристично је по панорамама које подсећају на призоре са разгледница, али и кућама старије градње које осликавају начин живота у прошлом веку.

Мештани овог шумадијског места удружили су идеје како би свој крај оплеменили додатним садржајима. Примера ради, у центру села налази се стара школска зграда, коју Дуленци планирају да уреде и која би убудуће могла да се користи за школу у природи. Путокази који ће усмеравати возаче а ускоро ће бити поставњени у атару села.

Како би се село оживело мештани су покренули иницијативу за поклањање плацева на Црном врху. На месту одалке се пружа поглед ка планинским венцима и сеоским насељима, у околини саграђено је неколико викендица. За ову понуду, на изненађење мештана Дулена јављају се и заинтересовани грађани из других крајева Србије.

Током пролећа и лета у селу је много деце и младих па је план Месне заједнице да направи сеоско игралиште. Понуду за ову намену дао је Петар Марковић који поседује седамдесет ари плаца који се налази на путу ка Црном врху.

Највећи проблем је пут ка Црном врху који је у веома лошем стању. Људи који живе у селу Дулене покренули су иницијативу за решење овог проблема.

Бајковита природа, шумадијско гостопримство, богатство шумских плодова и близина града Крагујевца условиће да ово село постане нова сеоска шумадијска дестинација.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *