Разговор са грађанима о промени изборног система

Зашто је важно да посланици Народне скупштине заступају гласаче именом и презименом, Kрагујевчани су могли да сазнају данас. 

Национална коалиција за децентрализацију и “Рома Центар” организовали су Крагујевцу, уличну акцију и отворену дебату.

Активисти иницијативе за промену изборног система “Бирам кога бирам”, разговарали су са грађанима о томе зашто је важно да имамо “народне, не партијске посланике”.

Актуелни пропорционални изборни систем, по коме је Србија једна изборна јединица, предвиђа гласање за страначке листе, а не директно за посланике, наводе представници ове  иницијативе.

Отворена дебата је једна од активности коју организују у оквиру “Буса изборне реформе” којим ће обићи осам градова како би разговарали са грађанима о актуелном изборном систему али и о темама које су за њих важне.

Грађани су могли да поставе питање онима које су бирали, али и да чују одговоре гостију на питања зашто је важно да посланици буду одговорни грађанима, а не само партијским лидерима, како да сви грађани Србије буду равномерно географски заступљени у Народној скупштини и како се може утицати на то да жене буду сразмерно, а мањине адекватно заступљене.

Подршку иницијативи за промену изборног система ‚”Бирам кога бирам” пружило је 20 хиљада грађана потписом Декларације, више од 40 посланика владајућих и опозиционих политичких партија, велики број експерата у области изборног права као и представника цивилног друштва.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *