Размена садржаја из културе између Карловца, Сплита и Крагујевца

У Градској управи, помоћница градоначелника за одрживи развој града и сарадњу са удружењима Јасмина Предојевић Симовић организовала је пријем за госте из Сплита, Карловца и Кистања који су у Крагујевац стигли захваљујући ангажовању Удружења Срба из Хрватске “Никола Тесла”.

На састанку су били представници удружења писаца Хрватске, културно уметничког  друштва “Просвјета”, сплитске” Слободне Далмације”, као и њихове колеге, представници појединих установа културе Крагујевца.

Око заједничкке идеје да размена садржаја из културе предводи оживљавање  побратимства из 70-тих година сложни су и гости и домаћини. Делагацију Сплита чине представници Сплитско-далматинске жупаније, града Сплита, уметничких друштава, као и новинари чувене “Слободне Далмације” који ће по повратку у Сплит писати о Крагујевцу, Шумадији и размени садржаја из културе.

Интересовање грађана, новинара, удружења из Хрватске за град југословенског рока како га памте, све је израженије. Сусрет са Крагујевцем, ипак, оставља утисак. Град у коме се не слуша турбо- фолк и пун контраста модерног и прошловековног стила живота и префињених садржаја из културе о којима се говори више ван локалних путева.

Сплићани памте неостварено побратимство са Крагујевчанима које би могло да оживи, јер нове генерације које су стигле већ крстаре и Далмацијом и Шумадијом, каже новинар “Слободне Далмације” Саша Љубичић који ће своју књигу промовисати међу Крагујевчанима.

У Крагујевцу бораве и представници Карловца. Шесточлану делегацију Кистање предводи Борислав Шарић, заменик начелника општине и представник Шибенско-книнске жупаније.

Идеја да се разменом програма из културе повежу стари пријатељи, могуће и нови сарадници, у обостраном је интересу.

Гостима из Хрватске представили су своје установе и надлежни из Спомен парка 21. октобар, Књажевско српског театра, Абрашевића. Током боравка у Крагујевцу гости су, сажетим програмом, промовисали део своје књижевне продукције.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *